Dit zijn de winkels met kinderkleding van biologisch katoen

Wehkamp

De leuke kledingwinkel heeft het allemaal. Hoewel lang niet hun hele assortiment biologisch is kun je er ondertussen ook milieubewust shoppen. Ze hebben er zelfs een aparte pagina voor ingericht. Bekijk hem hier

Noppies

Ook het kinderkledingmerk Noppies draagt zijn steentje bij. Met een aparte pagina over hun uitstapjes richting volledig biologisch katoenen kinderkleding willen ze hun merk steeds groener maken. Hun pagina vind je hier

Imps & Elfs

Schattige kleertjes voor kleinere kinderen. Imps & Elfs maakt al hun shirtjes van biologisch katoen en je vind de laatste aanbiedingen hier

Waschbaer

Zowieso al super leuke artikelen die ook nog eens eco-vriendelijk zijn, voor kinderen hebben ze helemaal onweerstaanbare en cute outfits. De kinderafdeling vind je hier

Wat zijn de voordelen van biologisch katoen?

Biologisch katoen heeft grote voordelen op verschillende niveaus van de waardeketen. Niet alleen voor jou als consument.

Boeren, handelaars, detailhandelaren en consumenten profiteren allemaal van de economische, sociale en ecologische voordelen van projecten voor ecologische manieren van katoenteelt.

Ik neem hier graag de verschillende voordelen in de waardeketen met je door. Hopelijk ben ook jij dan overtuigd om biologische kinderkleding (en ook voor jezelf natuurlijk) te kopen.

Voordelen voor boeren

Evenwichtig ecosysteem en verbeterde gezondheid

diversificatie van katoenveldenBiologische productie zorgt ervoor dat de vruchtbaarheid van de bodem wordt behouden en zelfs vaak ook verbeterd. Ernstige plaagaanvallen worden voorkomen door een natuurlijke balans te handhaven tussen potentiële plagen en hun natuurlijke vijanden.

Dankzij het gebruik van natuurlijke meststoffen en pesticiden worden grondwater en rivieren vrijgehouden van synthetische chemicaliën.

De biodiversiteit wordt versterkt door de gediversifieerde teelt en het niet gebruiken van GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen). Als gevolg hiervan is de gezondheid van boerenfamilies verbeterd en is hun risico om te worden besmet met gevaarlijke chemicaliën tot een minimum beperkt.

Verbeterde economische situatie en voedselzekerheid

In biologische productiesystemen zijn de landbouwproductiekosten aanzienlijk lager, aangezien de meeste inputs worden geproduceerd met lokale hulpbronnen op bedrijfsniveau (compost, mest, natuurlijke pesticiden). Een verbeterde vruchtwisseling zorgt ervoor dat boerenfamilies een scala aan verschillende voedingsgewassen krijgen, waardoor hun voedselzekerheid wordt verbeterd en hun afhankelijkheid van de katoenmarkt afneemt.

Tegelijkertijd wordt het risico op mislukking van gewassen door ongunstige klimatologische omstandigheden of plagenbestrijding aanzienlijk verminderd als gevolg van gewasdiversificatie en de teelt van goed aangepaste soorten. Bovendien zorgt biologisch katoen voor extra inkomsten dankzij de biologische premie-ophoging.

Verbeterde toegang tot markten

De vraag naar biologisch katoen stijgt voortdurend, omdat steeds meer kopers op zoek zijn naar katoen van hoge kwaliteit dat volgens strenge milieu- en sociale normen wordt geproduceerd.

Een biologisch certificaat geeft biologische katoenboeren toegang tot deze dynamische markt, waardoor hun afhankelijkheid van de fluctuerende wereldmarkt voor conventionele katoen afneemt en ze een betere prijs voor hun product krijgen.

Bovendien is het biologische productiemodel vaak gebaseerd op langetermijnpartnerships tussen alle belanghebbenden langs de waardeketen, waardoor de economische zekerheid van de boer wordt versterkt.

Training en onderwijs

Een cruciale factor voor het succes van de biologische katoenlandbouw is een degelijke training in biologische praktijken en effectief kwaliteitsbeheer. Boeren in projecten voor biologisch katoen profiteren van logistieke en technische ondersteuning van producentenorganisaties en netwerken.

In tegenstelling tot conventionele katoenproductie, waar de risico’s verbonden aan het omgaan met gevaarlijke chemicaliën er voor zorgt dat de bevolking hun vrouwen niet betrekt bij de katoenproductie, zijn veel biologische katoenboeren in ontwikkelingslanden vrouwen, die op die manier toegang hebben tot opleiding en een financieel inkomen.

De productie van biologisch katoen heeft een positieve invloed op hun onafhankelijkheid en zelfbeschikking.

Voordelen voor handelaren en retailers

Deelname aan een dynamische markt

De markt voor biologisch katoen is zeer dynamisch: volgens het meest recente markteverslag van biologische valuta bereikte de wereldwijde detailhandel in biologische katoenproducten 63%. Dit toont aan dat, in tegenstelling tot de redelijk verzadigde markt voor conventioneel katoen, er een groot potentieel is voor bedrijven die in organisch investeren.

Biologisch katoenen kinderkleding

Traceerbaarheid, risico- en kwaliteitsbeheer

Bedrijven kunnen de risico’s in de hele waardeketen, in termen van milieu, sociale omstandigheden en productkwaliteit, ernstig verminderen.

Het biologische certificaat garandeert dat gevaarlijke chemicaliën niet zijn gebruikt in de katoenproductie en bedrijven weten de geschiedenis van hun producten dankzij duidelijke normen gecontroleerd door een onafhankelijke certificeringsinstantie.

Bovendien kunnen deze standaarden op transparante wijze worden gecommuniceerd naar kopers en consumenten.

Bijdrage aan ecologische en sociale duurzaamheid

De “carbon-footprint” ofwel uitstoot door productie van conventioneel en biologisch katoen verschilt enorm. De impact op het milieu van biologisch ligt vele malen lager.

Verder zijn er vele programma’s die steun bieden in de ontwikkeling van met biologisch katoen geteelde gebieden. Met deze steun en begeleiding veranderen de telers hun manier van werken door het implementeren van biologisch gebaseerde praktijken, die de land-, lucht- en waterbronnen in de regio beschermen.

Werken op deze manier elimineert de 11 meest giftige chemicaliën die worden gebruikt in de conventionele katoenteelt, waardoor de toxiciteit in de lucht, bodem en stroomgebieden wordt verminderd.

Het nadeel is dat de kosten voor het verbouwen van biologisch katoen in veel gevallen hoger zijn dan wat veel merken bereid zijn te betalen. In verschillende proeven was de opbrengst van biologische katoenvelden maar liefst 30% minder vezels dan van “conventionele” velden.

Veel merken zijn gewoonweg niet bereid deze meerprijs te betalen, ook wel gestuurd door de detailhandel en de consument. Gelukkig nemen steeds meer consumenten de beslissing om over te stappen en te kiezen voor kwaliteit van product én van milieu.

Beeld en geloofwaardigheid

Tegenwoordig hebben bedrijven een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu, producenten, werknemers en natuurlijk consumenten. Door biologisch katoen in hun producten te gebruiken, nemen ze deze verantwoordelijkheid op zich, dragen ze bij aan een sociaal en ecologisch duurzamere productiecyclus en geven ze geloofwaardigheid aan de activiteiten van hun bedrijf.

“Duurzaamheid verkoopt” – in plaats van een anoniem product te kopen, zoeken steeds meer consumenten naar gezonde, milieuvriendelijke kleding waarvan de productie transparant wordt uitgelegd en die gegarandeerd geen arbeidswetgeving schendt. Het kopen van groene en eerlijke producten past bij een moderne en trendy levensstijl.

Voordelen voor de consument

Koop een gezond product

Niet alleen de kwaliteit is gegarandeerd. Het product is ook nog een veel minder bewerkt wat, zeker voor tere kinderhuidjes, vaak veel lekkerder zit en vaker gewassen kan worden.

Traceerbaarheid, duidelijke normen en labels

Je aangekochte product kan in elke stap van de keten worden gevolgd waardoor je weet waar het product vandaan komt: transparante marktinformatie met merken en labels en een transparant product met aangegeven oorsprong.

Draag je steentje bij voor het milieu

De impact op het milieu van biologische katoenproductie is vele malen lager waarmee we allemaal bijdragen aan de toekomst van de planeet.

Maak een positieve impact op het leven van boeren

Boeren, werkzaam in de katoenindustrie, hebben het niet gemakkelijk. Door biologische kinderkleding te kopen zorg je ervoor dat zij een betere kans hebben op eerlijke prijzen voor hun katoen, en dat ze kunnen leren en bouwen aan hun de toekomst voor hun gezin.

Kinderkleding van biologisch katoen kopen bij deze winkels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *